shifting

parliamentary

motion

TASKS

RESEARCH

CONCEPT DEVELOPMENT

MODEL MAKING

FILM MAKING AND EDITING

BOOK BINDING

TOOLS

SKETCH

ADOBE AFTER EFFECTS

AUTOCAD

ADOBE INDESIGN

As part of my final year project I studied the potential that architecture can have to condition human behaviour. Inspired by the constant corruption cases coming out from Argentine politicians I decided to investigate the possibility of using architecture to try and reduce such behaviour.

 

At the time I was starting to work on this, a ‘pop-up’ House of Commons chamber was being considered to be built while maintenance work took place in the Palace of Westminster. This provided me with a location where to apply my thoughts.

Shifting Parliamentary Motion proposes a 6-year plan (estimated length of maintenance work) where after every specific amount of time (every month, parliamentary term, year…) a new structure should be built to challenge the way the British Parliament works. This would result in 6 years of experimenting with politics and a source of tested ideas that can be used to change/modernise the permanent parliamentary procedures.

 

The first of the ‘pop-up’ structures explores a new layout, MPs and public access to the building, positioning and involvement of the public, and two new types of debate. The elements were mostly chosen after listening to the comments of several MPs which appeared in the BBC documentary ‘Inside the Commons’.

project proposals document

1/24

Layout

One of the proposals in this project is the change of the layout of the House of Commons chamber, from confrontational seats to concentric circles which gives a feeling of inclusiveness. To represent this concept all the way, I felt that it was also necessary to think of a new logo for the British Parliament. Therefore, keeping some of the original elements, the logo has also taken on a circular shape.

Current layout
Top view - Ground floor
Top view - First floor
New layout
Top view
Side section
Current logo
New design

logo

One of the proposals in this project is the change of the layout of the House of Commons chamber, from confrontational seats to concentric circles which gives a feeling of inclusiveness. To represent this concept all the way, I felt that it was also necessary to think of a new logo for the British Parliament. Therefore, keeping some of the original elements, the logo has also taken on a circular shape.

Voice debate

“I would have loved the Minister to say ‘yes, we’ll adopt them, we’ll put them straight into the bill’ but that was never going to happen because I am on the opposition”

- Sarah Champion, Labour.

Good proposals or arguments can be dismissed by the fact that it is coming from the opposition. The idea of the voice debate is to keep members anonymous through the isolating structures while debating and voting for a motion. This way individuals are able to judge an argument by the ideas rather than by who is saying it.

 

At the same time, the way speeches are prepared is influenced by the fact that anonymity needs to be kept. In such, MPs are not allowed to make any reference that will reveal their identity nor their party belonging. With these changes, there is a possibility of reducing the number of unnecessary accusations that can be heard across the House nowadays.

exhibition

Part of the project talks about allowing citizens to judge our political systems and put forward proposals for change, to become fairer, more reliable and democratic. As a presentation of the project and to facilitate this collaboration building blocks - which represented the different organisms in the House of Commons - were created for people to create a layout for the parliament chamber.

Like what you see?

avatar-02.png
  • vimeo_icon
  • twitter_icon
  • pinterest_icon
  • 500px_icon
  • behance_icon
  • linkedin_icon